Niels

IoT: De angst valt weg als mensen het eindelijk een keer op een goede manier uitgelegd krijgen.

Naam: Niels Stamhuis
Functie: Internet of Things trainer & developer

Niels Stamhuis is van origine product ontwerper, afgestudeerd aan de TU Delft en momenteel full time bezig met allerlei ontwikkelingen met Internet of Things, in de Internet of Things Academy. Niels is een echte duizendpoot. Naast het verzorgen van trainingen bij IT Randsteden houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe digitale toepassingen. De Academy is gevestigd bij de RDM Makerspace, een werkplaats waar allerlei apparaten en machines staan die iets met digital manufacturing te maken hebben; allemaal machines die van een 3d model en fysiek object kunnen maken.

Wat valt jou het meeste op, op het gebied van digitalisatie in Nederland?
Dat er een heel grote angst bestaat voor onbekende techniek, maar dat deze meteen wegvalt als mensen het eindelijk een keer op een goede manier uitgelegd krijgen.
Als je snapt hoe computers werken, kunnen deze je werk een stuk prettiger maken. Als je dit eenmaal doorhebt, kun je de logica gebruiken om beter je werkzaamheden uit te voeren, in welk werkveld dan ook.

Vanuit mijn enthousiasme voor techniek en elektronica geef ik trainingen bij IT Randsteden om leraren op weg te helpen. Zo kunnen we de volgende generatie inspireren om met techniek aan de slag te gaan, zodat zij later kunnen meehelpen om de wereld een stukje beter te maken. Op de RDM Markerspace kunnen we bijna alles zelf maken. Daarnaast helpen we allerlei bedrijven op weg met Internet of Things, door ze vanuit een workshop aan een functioneel prototype te helpen, waarmee ze hun ideeën uit de workshop kunnen testen.

Hoe ben jij trainer bij IT Randsteden geworden?
Ik ben trainer geworden doordat er al contact was tussen de RDM Makerspace en IT Randsteden. Toen de vraag kwam om training met Raspberry Pi te geven voor docenten was ik direct enthousiast; ik vind het leuk om met veel aandacht en energie kennis over te brengen op anderen, die het op hun beurt weer goed kunnen gebruiken. Ik geef deze training nu een half jaar en er worden steeds meer plannen gesmeed om het portfolio uit te breiden met een gehackte fiets, nieuwe ontwikkelbordjes en workshops om mensen het enthousiasme voor techniek over te brengen.  
Het mooiste moment is iedere training weer het punt waar we samen brainstormen en filosoferen over hoe ons leven er over 10 jaar uit ziet ondersteund door IoT.

Een gehackte fiets, nieuwe ontwikkelbordjes en workshops om mensen het enthousiasme voor techniek over te brengen.

Moet uiteindelijk iedereen met computers kunnen omgaan?
Zeg nooit nooit, en zeg nooit iedereen. Als je in de zorg werkt heb je niet per definitie een computer nodig als een patiënt verzorgd moet worden. Het kan een hoop dingen wel veel makkelijker maken. Als je bijvoorbeeld met een sensor op basis van bloedwaarden een beroerte aan kan zien komen.

Wat denk je dat de komende tien jaar op de arbeidsmarkt gaat veranderen m.b.t. digitalisatie?
Ontzettend veel. Ik denk dat Internet of things de wereld net zoveel gaat veranderen als computers dat hebben gedaan. Net zoals die nu niet meer weg te denken zijn uit menig kantoor, zo zullen er straks ook allerlei systemen om ons heen opereren die ons leven gemakkelijker, efficiënter en plezieriger maken.

Welke digitale middelen gaan onze toekomst makkelijker en leuker maken?
Als ik dat nu al zou weten dan zat ik waarschijnlijk nu in Sillicon Valley een kaskraker van een bedrijf op te bouwen. Los daarvan geloof ik er steeds meer in dat de toekomst zoals deze wordt afgespeeld in allerlei sciencefiction films steeds meer binnen de realistische mogelijkheden komen. Robots als huishoud hulp? Zeker weten. Zelf nadenkende huisapparatuur? Bestaat al. Een menselijk computer brein? Wordt steeds verder ontwikkeld.

Zelf kijk ik erg uit naar de Microsoft Hololens, een stukje augmented reality die de overlap van het digitale en het fysieke een grote stap dichterbij brengt. Stel je voor dat je op je tafel een film aan het kijken bent die alleen jij door je bril ziet. Of met je handen door een 3d model kan wrijven om dingen aan te passen of te verbeteren.

Welke tip zou je willen geven aan mensen die het lastig vinden om met computers te werken?
Een computer is een enorme uitkomst en kan er voor zorgen dat je met de dingen bezig kunt zijn die er echt toe doen in je werk, in plaats van allerlei randvoorwaarden die je daarvan afleiden. Zoek iemand die het je goed kan uitleggen en wees vooral niet bang!

Inschrijven voor de training

Wilt u meer weten over 21st century skills?

Neem dan contact met ons op: Telefoon: 033-4569853 E-mail: info@it-randsteden.nl Auteur: Ingrid Voet, TekstIng
© copyright: Op de teksten en foto's van de serie 21st Century Skills rust copyright. Niets mag op welke wijze dan ook worden overgenomen, verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt zonder toestemming van IT-Randsteden en de auteur.