Veel gestelde vragen

STAP-budget algemeen

Wat is het STAP-budget?

Met het STAP-budget kun je bij IT RANDSTEDEN een opleiding volgen en jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken. Het is een overheidssubsidie van €1.000,-

Kom ik in aanmerking?

Klik op de volgende link om te checken of je in aanmerking komt: https://www.stapuwv.nl/p/pre-check 

Wat is het doel van het STAP-budget?

Het STAP-budget is een nieuwe regeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Sinds die datum is dat niet meer mogelijk.

De overheid wil scholing voor een brede doelgroep mogelijk maken.  Daarom is per 1 maart 2022 het STAP-budget gestart. Via STAP kunnen volwassen werkenden of werkzoekenden jaarlijks maximaal    € 1.000 financiële hulp krijgen om scholing te betalen. Anders dan bij de vroegere belastingaftrek voor scholingskosten, hoeven mensen geen bedrag meer voor te schieten.

Wanneer gaat het STAP-budget in?

 De volgende aanmeldronde is maandag 3 juli 2023

Moet ik zelf iets betalen als ik gebruik maak van het STAP-budget?

Je kunt met het STAP-budget tot € 1.000,- subsidie krijgen voor jouw training. Er is geen eigen bijdrage.

Moet ik zelf iets voorschieten als ik gebruik maak van het STAP-budget?

Je hoeft niets voor te schieten, jouw opleiding wordt rechtstreeks aan IT Randsteden betaald.

Kan ik het STAP-budget vaker aanvragen?

Het STAP Budget kun je per jaar één keer ontvangen. Is jouw eerdere aanvraag afgekeurd? Dan kun je uiteraard opnieuw een aanvraag doen. Vraag dan wel een nieuw aanvraagformulier aan. Per aanmeldronde kun je één STAP-budget aanvraag indienen.

STAP-budget, voor wie? Voor welke trainingen?

Komt mijn training van IT RANDSTEDEN in aanmerking voor het STAP-budget?

Met STAP volg je een training die arbeidsmarkt-relevant is. Alle trainingen van IT Randsteden komen in aanmerking voor STAP-subsidie en staan allemaal op de pagina ‘Aanbod STAP budget‘.

Wanneer kom ik in aanmerking voor STAP-subsidie?
  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
  • Je ontvangt geen andere financiering op het gebied van onderwijs.
  • Je opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget ontvangen.
  • Jouw gekozen opleiding is arbeidsmarkt-relevant.

 

Lees meer over STAP-budget voor ZZP’ers

Ik krijg al een andere vergoeding voor scholing. Heb ik nog recht op een STAP-budget?

Nee. Om dubbele financiering voor scholing te voorkomen, kun je geen STAP-budget aanvragen wanneer je recht hebt op een andere vergoeding voor scholingskosten.

Ik heb net een training afgerond, of ben nog bezig met een training. Kan ik gebruik maken van het STAP-budget?

Jazeker, het is mogelijk om voor een nieuwe cursus of opleiding een aanmeldbewijs aan te vragen. Je kunt dan STAP-subsidie krijgen op deze nieuwe training. Op reeds lopende trainingen of afgeronde trainingen is het niet mogelijk om STAP-budget aan te vragen.

Kan ik gebruikmaken van het STAP-budget als ik in het buitenland woon?

Ook vanuit het buitenland is het mogelijk om gebruik te maken van het STAP-budget. Hierbij geldt wel dat je volksverzekerd moet zijn in Nederland. Dat wil zeggen dat je in de afgelopen 24 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad.  De periode van 6 maanden geldt vanaf 3 maanden vóór de maand waarin je een aanvraag voor het STAP-budget hebt gedaan.

Ik wil mijn STAP-budget aanvragen, hoe werkt dat?

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

Vraag een aanmeldbewijs voor jouw training aan. Je ontvangt binnen een werkdag je aanmeldbewijs als PDF in je mail. Je dient deze vervolgens in op het STAP portaal.

Bekijk ook de uitleg op de site van de rijksoverheid over het STAP-budget om te zien hoe het aanmeldproces bij het UWV in zijn werk gaat.

Hoe vraag ik een aanmeldbewijs aan voor STAP?

Jouw aanmeldbewijs vraag je aan door op de button “STAP-aanmeldbewijs” bij jouw training te klikken. Vul het formulier in, en je krijgt het aanmeldbewijs in je mailbox.

Wanneer moet ik mijn aanvraag versturen?

Verstuur je aanvraag zo snel mogelijk nadat de subsidie aangevraagd kan worden. Voor het volgende tijdvak betekent dit maandag 1 mei vanaf 10:00u. De verwachting is namelijk dat het STAP-budget snel op gaat zijn.  TIP ! log ruim voor 10:00 in dan ben je op tijd voordat de wachtrij opengaat.

De aanvraag bij UWV lukt niet, wat moet ik doen?

Het UWV-platform waarop de aanvraag kan worden ingediend, is soms wat trager door de grote belangstelling, vooral bij de stap waarbij de scholing geselecteerd moet worden. 

Ik sta in een wachtrij, wat moet ik doen?

Geduld is een schone zaak. Het kan lang duren voordat je de aanvraag kunt indienen. Neem dus ruimschoots de tijd op 1 juli. Zorg dat je op tijd bent, en verlaat de pagina niet. Ververs de pagina ook niet, dit kost je je plaats in de wachtrij.

Ik moet het aanmeldbewijs uploaden, waar kan ik die vinden?

Deze is per email aan je gestuurd. Kun je hem niet meer vinden, bel of mail en en dan sturen we hem opnieuw!

Ik kan de scholing van IT Randsteden niet in de lijst vinden.

Oplossing: alle zoekcriteria weghalen behalve bij OPLEIDER IT Randsteden.

  • Bij het zoeken van de scholing vul je 2 velden in, namelijk opleider en scholing.
  • Zorg dat je bij ‘opleider’ het volgende invult: IT RANDSTEDEN. Zo staan we namelijk in het register.
  • Zorg dat je bij ‘scholing’ het eerste woord van de cursus of opleiding invult zoals deze ook bij ‘naam opleiding’ op je aanmeldbewijs staat vermeld. Dus zoek niet op “Excel compleet”. Maar zoek dan op “Excel”. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.
  • Klik op ZOEK. Geduld is nu een schone zaak: vaak zie je bovenin het tabblad een soort laadsymbooltje. Dat geeft aan dat de pagina jouw verzoek nog aan het verwerken is.
  • Klik op jouw opleiding in de zoekresultaten en zodra deze geselecteerd staat, klik je op “Kies Activiteit”.

Wanneer je er niet uit komt kun je ons bellen, onze helpdesk zit klaar om met je aanvraag te helpen, bel 033 4569853 of mail stapbudget@it-randsteden.nl

Welke startdatum moet ik kiezen bij het aanvragen van mijn STAP-budget?

Bij jouw aanvraag vul je de startdatum in die op jouw STAP-aanmeldbewijs staat. De startdatum van jouw training moet overigens minstens 4 weken na jouw STAP-aanvraag vallen. Het UWV heeft deze tijd nodig om jouw aanvraag goed te keuren.

Heb ik een DigiD nodig om STAP-budget aan te vragen?

Ja, je hebt een DigiD nodig om de STAP-aanvraag te kunnen doen. Heb je nog geen DigiD? Zorg dan dat je deze tijdig aanvraagt, want hier gaan enkele werkdagen overheen. Je DigiD aanvragen kan ‘hier‘.

Kan ik nog iets wijzigen op mijn STAP-aanmeldbewijs?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Wil je toch iets wijzigen, neem dan contact met ons op dan helpen we je verder.

Na mijn STAP-budget aanvraag

Wat gebeurt er na mijn STAP-aanvraag?

Je krijgt automatisch bericht of je aanvraag is goedgekeurd. Wij maken jouw inschrijving definitief en houden jou hiervan op de hoogte. Je krijgt dan ook het studiemateriaal en inloggegevens voor de online leeromgeving toegestuurd, zodat je op de vermelde startdatum kunt beginnen met studeren!

Zo gemakkelijk is het! Wat de overheid wel van je verwacht is dat je de cursus of opleiding afmaakt binnen de aangegeven studieduur.

Wanneer hoor ik of mijn aanvraag is goedgekeurd?

Het UWV behoudt een termijn van 4 weken om jouw aanvraag te controleren. Hoogstwaarschijnlijk wordt jouw aanvraag sneller verwerkt.

Wat moet ik doen als mijn aanvraag is afgekeurd?

Geen zorgen, je zit nergens aan vast. In de volgende aanmeldronde kun jij jouw STAP-budget gewoon opnieuw aanvragen! Vraag hiervoor wel opnieuw een aanmeldbewijs aan bij IT RANDSTEDEN.

Mijn STAP-aanvraag is afgekeurd. Zit ik ergens aan vast?

Geen zorgen, je bent niet verplicht met jouw opleiding te starten. Voor de volgende aanvraagtermijn kun jij opnieuw een aanmeldbewijs aanvragen!

Moet ik na mijn STAP-aanvraag nog iets doorgeven aan IT RANDSTEDEN?

IT RANDSTEDEN krijgt automatisch bericht of jouw aanvraag is goedgekeurd. Wij maken dan jouw inschrijving definitief en houden jou hiervan op de hoogte.

Stond jouw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op!